Església parroquial de Sant Julià

L’Arboç (Baix Penedès)

Situació de l'orgue al cor

Partint del model de Sant Sebastià de Montmajor i de Gallifa, es fan dos instruments més. Un d’ells és el de Casimir Rull i Raspall (1911–1957), construït sota la supervisió de Joan Gibert i presentat a l’Exposició d’Art Religiós que de l’11 al 30 de maig de 1951 celebra a Barcelona el Foment de les Arts Decoratives. […] Acabada l’exposició es porta a la masia de Sant Lleïr, a Sant Antoni de Vilamajor, residència d’estiueig de Casimir Rull. […] Després d’una estada fugaç el 1956 en una exposició d’art litúrgic a la capella de l’antic hospital de la Santa Creu de Barcelona, passa a la parròquia de Sant Julià de l’Arboç, on es presenta el 20 d’abril de 1957, vigília de Pasqua, i l’endemà en un concert a càrrec de Robert de la Riba. S’atribueix l’autoria de la decoració del moble a Rafael Solanic, mestre de dibuix de Ramon Rogent, nebot de Joan Rogent1.

Actualment (2024), el motor de l’orgue no funciona i, per això, roman mut. El teclat s’ha torçat, segurament per l’elecció de la fusta en el moment de la seva construcció. Tot i que el moble pateix de corc, els tubs del bordó i el seu corresponent secret pneumàtic no estan afectats. Es desconeix l’estat de les pells de la manxa i del secret mecànic.

Disposició

La primera octava del «Bordó 8′» és de fusta i es troba al darrere de l’instrument damunt d’un secretet pneumàtic. Els següents nou tubs (c–gs′) ja són metàl·lics, però continuen sobre un altre secret pneumàtic. El mateix passa amb els nou primers tubs del «Principal 4′» (C–Gs). Els següents 21 tubs d’aquest registre (A–f′) estan en façana, també damunt del quart secret pneumàtic. La resta de tubs d’aquest orgue romanen sobre el seu aire.

Manual
49 notes: C-c'''
Bordó (c'/cs') 8′
Principal (c'/cs') 4′
Quinzena (C-h) 2′
Nasard (c'-c''') 2 2/3′
Miscel·lània
Tremolo

En vermell, els jocs de llengüeta.
En gris, els jocs que no hi són.
S'indica la partició de jocs amb dos tiradors amb «/».
S'indica la partició interna del joc amb un tirador amb «|».

Galeria fotogràfica


  1. Escalona i Canyet, Josep Maria. (2012). Els orgueners que van viure a Girona. Aragonès (pp. 115–123). Girona: Diputació de Girona 

Última actualització de la pàgina (descripció i fotografies): 30 de desembre de 2024.
Última actualització l'orgue (disposició i altres dades tècniques): 24 d’octubre de 2024.

Resum històric
  • 1951 (construcció). Salvador Aragonès
  • 1957 (trasllat). Salvador Aragonès
Emplaçament

Al cor, sobre l'entrada principal

Estat de l'instrument

Intocable (2024)


Composició

4, I

Transmissió de notes

Mecànica amb parts pneumàtiques

Transmissió de registres

Mecànica


Bisbat

Tarragona


Enllaços d’interès

Carrer Major, 9, 43720 L'Arboç, Tarragona
Open Street Maps
Google Maps
Apple Maps

Coordenades: 41.268, 1.6042

Alió. Església parroquial de Sant BartomeuArenys de Mar. Església de la Visitació de la Mare de Déu (Caputxins)