Església parroquial de Sant Jaume

Ulldemolins (El Priorat)

Façana de l'orgue

Orgue reconstruït per Wilfried Praet i Ceos v.z.w entre els anys 1999 i 2008. Els orgueners van deixar una breu història de l’orgue en quatre etiquetes a la consola perquè tot organista la pugui conèixer fàcilment. És aquesta:

Aquest orgue fou construït vers l'any 1638 pels orgueners Fuentes i Turrises. Tenia un sol teclat amb una cadireta de tubs canonges. Al segle XVIII es fa reformar totalment canviant el salmer i afegint-hi trompetes horitzontals, probablement per l'Antoni Casas de Reus. Durant la guerra de 1936 va ser vandalitzat i es van perdre tots els tubs. Després va ser desmuntat perdent la part instrumental i elements de la caixa. Els anys 1999–2008, Wilfried Praet i l'equip de Ceos v.z.w el van restaurar intentant una reconstrucció de l'orgue original.

També hi van deixar una curiosa nota d’advertència per a l’organista incaut:

Estimat Organista,
Aquest orgue està afinat segons el temperament mesotònic, típic de la seva època d'origen. Si no passes de tres # o de dos b, gaudiràs dels seus sons harmoniosos i purs. Si el forces amb tonalitats més alterades, cridarà descontent, i fins i tot udolarà el llop...

Nota sobre la reconstrucció per Wilfried Praet


Vaig trobar les restes d’aquest orgue guardades a la tribuna. Afortunadament, es conservava una foto de l’orgue d’abans de 1936, que va permetre una reconstrucció fidel de la caixa. També es conserva el salmer de l’Orgue Major de Casas; vàrem decidir no tenir-lo en compte per a la reconstrucció de l’orgue, perquè —tal com es veu a la foto— la instal·lació d’aquest salmer va suposar una mutilació ben lletja de la caixa antiga.

El documents històrics relatius a la construcció de l’orgue mencionen els noms dels orgueners, però no parla de la composició de l’instrument. S’estipula que s’havia de fer una cadireta que algun dia podria sonar. Per a la reconstrucció, vaig seguir una pista que em va donar el nostre col·lega Gabriel Blancafort: pocs anys abans, els mateixos orgueners havien construït un orgue de dos teclats a Puigcerdà i, al contracte, es descrivia la seva composició. També vaig apreciar molt els consells de l’organista sevillà Andrés Cea Galán.

Així vaig arribar a un tipus d’orgue que era, segons sembla, típic de l’època de transició entre l’orgue «internacional» del segle XVI i l’orgue «ibèric» del segle XVIII: un orgue amb un salmer que segueix l’ordre dels tubs de façana, amb uns registres sencers i d’altres partits. L’octava curta i el temperament mesotònic són trets característics.

Es conserven les portes originals de l’orgue. Malauradament, l’estabilitat precària de l’església no permet treure els tensors que uneixen els murs: per tant, es va decidir fer una còpia de les portes originals per poder-hi fer passar els cables per entremig.

Disposició

I. Cadireta
42 notes: F,G,A-c'''
Flautat 4’
Flauta 4'
Quinzena 2’
Dinovena 1 1/3'
Ple II
Cimbalet II
Dolçaina 8'
II. Orgue major
45 notes: C,D,E,F,G,A-c'''
Flautat (c'/cs') 8'
Flautat de fusta (c'/cs') 8'
Octava (c'/cs') 4'
Dotzena 2 2/3'
Quinzena 2'
Dinovena i vint-i-dosena 1 1/3' i 1'
Ple
Cimbalet (c'/cs')
Nasard 15a (c'/cs') 2'
Nasard 12a (c'/cs') 2 2/3'
Trompeta (c'/cs') 8'
Pedal
8 notes: C,D,E,F,G,A-H
Contres 16'
Acoblaments
II/P (permanent)
Miscel·lània
Rossinyol

Diapasó: a' 440Hz . Temperament: Mesotònic 1/4 de coma.


En vermell, els registres de llengüeta.
En gris, els registres que encara no hi són.

Galeria fotogràfica


Tremp. Basílica de la Mare de Déu de ValldeflorsVallbona de les Monges. Monestir de Santa Maria